Przedsionek kultury

Hol w DK Włókniarzy fot. z archiwum DK Włókniarzy

Robi wrażenie remont, jaki przeszedł w ostatnich miesiącach główny hol Domu Kultury Włókniarzy. Efekty prac mogli podziwiać niedawno goście jubileuszowego spotkania z okazji 30-lecia Galerii B&B, mieszczącej się na parterze budynku.

Modernizacja pomieszczenia ma pomóc w łatwiejszym przemieszczaniu się, ale także wykreowaniu przyjaznej przestrzeni dla kontaktów interpersonalnych m.in. uczestników zajęć i gości.

Korytarz wejściowy w DK Włókniarzy w naturalny sposób spełnia rolę zaplecza dla Galerii Fotografii BB i stanowi miejsce do spotkań i rozmów publiczności uczestniczącej w comiesięcznych wernisażach. Obok działa również galeria plastyczna przeznaczona dla twórców nieprofesjonalnych – w pełni dostępna dla osób niepełnosprawnych. Na parterze odbywają się zajęcia dla seniorów skupionych w grupach tematycznych, takich jak filatelistyka, język esperanto, czy w Kole Haftu i Zdobnictwa Artystycznego. Wśród pomieszczeń otaczających hol znajduje się pracownia muzyczna, w której ćwiczy dziecięco-młodzieżowa Kapela Ludowa Beskidek, odbywają się indywidualne lekcje gry na instrumentach, raz w tygodniu z podziałem na głosy ćwiczy Chór Echo.

Dzięki remontowi holu udało się stworzyć atrakcyjne wizualnie, bezpieczne i przyjazne miejsce. Na podstawie wcześniejszego projektu architektonicznego przy wejściu wewnątrz budynku powstała dodatkowa przestrzeń - szklany wiatrołap z drzwiami oddzielającymi wejście główne od reszty holu z kurtyną powietrzną. Wykonawca zdemontował stare płytki podłogowe z holu oraz szatni i zastąpił jednolitą podłogą antypoślizgową. Pojawiła się też lada recepcyjna. Wymiany doczekała się drewniana stolarka drzwiowa. Natomiast do szatni oraz pomieszczenia spełniającego funkcje dodatkowej poczekalni dla rodziców prowadzą teraz przesuwne szklane drzwi w drewnianej ramie.

Do całości dostosowano oświetlenie, przy okazji modernizując instalację elektryczną. Było też oczywiście malowanie ścian, sufitów i poręczy schodów prowadzących na pierwsze piętro. W holu stoją fotele, stolik, pufy dwuosobowe i trzyosobowe oraz ekspozytory na czasopisma i ulotki.

Modernizacja została przeprowadzona dzięki pieniądzom z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach wniosku o dofinansowanie zadania realizowanego w programie Infrastruktura Domów Kultury 2022, zarządzanym przez Narodowe Centrum Kultury oraz miasta Bielsko-Biała. Całość kosztowała ponad 313.000 złotych.

na podstawie informacji z Domu Kultury Włókniarzy

oprac. ek

hol w DK Włókniarzy

 

hol w DK Włókniarzy

 

hol w DK Włókniarzy
fot. z archiwum DK Włókniarzy