
W ramach międzynarodowego projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów Czekoladlove – z miłości do czekolady uczymy się we Francji cukiernicy z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej odbyli swoją tygodniową, czekoladową przygodę w szkole partnerskiej Lycée Christian Bourquin w cudownej, nadmorskiej miejscowości Argelès-sur-Mer.
Projekt Ponadnarodowa mobilność uczniów Czekoladlove – z miłości do czekolady uczymy się we Francji sfinansowany został ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Jego tematem przewodnim była czekolada we wszystkich jej odsłonach. Młodzież z Gastronoma nawiązała kontakty z francuskimi rówieśnikami, pokonując tym samym barierę językową. Podczas pobytu w Argelès-sur-Mer uczniowie zwiedzili szkołę, jej gastronomiczną i hotelarską część, a także poznali francuski system edukacji i codzienne szkolne życie francuskich kolegów.
Cukiernicy doskonalili swoje umiejętności zawodowe pod okiem francuskich nauczycieli: Gillesa Griffona i Daniela Granié. Wspólnie z francuskimi rówieśnikami uczniowie Gastronoma pracowali nad wyrobami z czekolady, poznawali technikę temperowania czekolady (podgrzewania i schładzania w odpowiedniej temperaturze), wykonali praliny z ganachem (kremem) o smaku kawy, przygotowali dekoracje do wypieków, a także upiekli sernik z masą czekoladowo-truflową i tort na bazie czekolady, żelki owocowej oraz pasty orzechowej.
Podczas pobytu we Francji uczniowie z Bielska-Białej mieli możliwość zwiedzania manufaktury czekolady w Montredon-des-Corbières. Poznali jej historię, proces produkcji czekolady, ale także mogli kupić wspaniałe wyroby czekoladowe. Kolejnego dnia zwiedzili ogromną fabrykę czekolady Cemoi w miejscowości Perpignan, w której poznali szczegółowo proces tworzenia czekolady i zobaczyli halę produkcyjną w trakcie pracy. Nie obyło się bez niespodzianek - firma Cemoi przygotowała dla zwiedzających cudowne upominki.
Pomimo napiętego harmonogramu młodzież z Gastronoma poznała okolice Argelès-sur-Mer i pobliskie katalońskie miasteczka, a to wszystko dzięki przesympatycznemu Gerardowi Julia. Nad uczniami sprawowali opiekę dyrektor Damian Wydra, koordynator projektu i nauczyciel języka francuskiego Anna Nawrocka-Kaniewska oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, Małgorzata Kłopotowska.
opr. JacK


