
Od dwóch lat bielski Gastronom działa trochę bardziej po francusku, a wszystko to za sprawą partnerskiego Lycée Christian Bourquin w Argelès-sur-Mer, z którym bielska szkoła realizuje ciekawe projekty.
W trakcie spotkań uczniowie klas technikum o profilu technik technologii żywności wymieniają się doświadczeniami i robią absolutnie wyjątkowe rzeczy - wyjątkowe i słodkie. Dwa wielkie projekty zostały niedawno zakończone, a kolejne widać na horyzoncie.
Właśnie dobiegło końca trzydniowe szkolenie Masterclass przeprowadzone przez francuskiego nauczyciela i mistrza, Daniela Granié. Uczniowie przygotowali croissanty, crème patissière, nugaty z pistacjami i migdałami, praliny nadziewane karmelowo-cytrusowym ganachem, eklery i ptysie z marakują na orzechowym kruchym spodzie z czekoladą oraz Albère - torty musowe, czekoladowo-malinowe.
- Obecnie gościmy w Bielsku-Białej 5 uczniów z zaprzyjaźnionej szkoły partnerskiej, którzy biorą udział w pięciotygodniowych praktykach zawodowych w cukierni Mono oraz piekarni Kozacka. Kolejne niespodzianki czekają na naszych i francuskich uczniów w przyszłym semestrze - informują organizatorzy projektu z bielskiego Gastronoma.
JacK

