Słodkie połączenie

Jedna z uczennic podczas przygotowywania konkursowego ciastka Jedna z uczennic podczas przygotowywania konkursowego ciastka, fot. Paweł Sowa / Wydział Prasowy UMBB

Uczeń bielskiego Gastronoma Tomasz Krawczyk, a właściwie jego ciastko na bazie biszkopta, z flagą miasta oraz elementem bielsko-bialskiego herbu, będzie konkurować z 23 propozycjami przygotowanymi przez firmy cukiernicze z całego miasta na konkurs wypieków promujących Bielsko-Białą.

10 maja poznaliśmy finalistę konkursu cukierniczego pt. Słodkie połączenie zorganizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z okazji 70. rocznicy połączenia Bielska i Białej. Zadaniem młodzieży Gastronoma było przygotowanie ciastka promującego nasze podwójne miasto. I miejsce w szkolnym konkursie zajął Tomasz Krawczyk, II miejsce Sylwia Masny, III miejsce Kamila Olek, wyróżnienia otrzymali Dawid Heinrich oraz Klaudia Kluka.

- Powoli, mam nadzieję, wracamy do normalności. Tym razem na słodko i z elementami charakteryzującymi nasze miasto. Za nami kolejny etap wyłaniania ciastka, które będzie symbolem połączenia Bielska i Białej. Dzisiaj próbowaliśmy 20 propozycji młodzieży ze szkoły gastronomicznej. Poziom był niezwykle wysoki i słodki - ocenił prezydent Bielska-Białej Jarosław Klimaszewski.

Zwycięzcą szkolnego konkursu okazał się Tomasz Krawczyk, a właściwie jego ciastko na bazie biszkopta, z flagą miasta oraz elementem bielsko-bialskiego herbu. Tym samym Tomasz został 24. finalistą konkursu cukierniczego z okazji 70-lecia połączenia Bielska i Białej. W finale, który odbędzie się 18 maja w centrum konferencyjnym hotelu Dębowiec, jego ciastko będzie się mierzyć z wypiekami  23 przedsiębiorstw cukierniczych działających na terenie miasta.  

Wyroby konkursowe będą przyjmowane 18 maja od godz. 8.00 rano, a jury rozpocznie ich ocenianie o godz. 11.00.

Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu na najlepszą recepturę ciastka promującego Bielsko-Białą:
1. Monika Adamczyk - właścicielka firmy PW Mona - Restauracja Śniadanioteka w Bielsku-Białej.
2. Anna Berezowska - właścicielka Cremino Bakery w Bielsku-Białej.
3. Piotr Bieniek - przedstawiciel firmy Browar Miejski sp. z o.o. w Bielsku-Białej.
4. Barbara Dudek - przedstawicielka firmy Bronowscy Czernichów sp. z o.o. Sp.K. - sklep nr 11 w Bielsku-Białej.
5. Jolanta Fołta - przedstawicielka firmy Karczma pod lotniskiem w Bielsku-Białej.
6. Bożena Gacek - przedstawicielka firmy Cukiernia Ale Ciacho w Bielsku-Białej.
7. Cecylia Jankowska - właścicielka firmy Cukiernia Fantazja w Bielsku-Białej.
8. Małgorzata Koczur - współwłaścicielka firmy Garden Bar s.c.w Bielsku-Białej.
9. Edyta Nachman - właścicielka firmy restauracja Maska w Bielsku-Białej.
10. Piotr Paciorek - przedstawiciel firmy Bronowscy Czernichów sp. z o.o. Sp.K. - sklep nr 3 w Bielsku-Białej.
11. Anna Paciorek - przedstawicielka firmy Orco Hospitality Services sp. z o.o. (ParkHotel Vienna) w Bielsku-Białej.
12. Beata Pajestka - przedstawicielka firmy Bronowscy Czernichów sp. z o.o. Sp.K. - sklep nr 10 w Bielsku-Białej.
13. Margarita Palun - przedstawicielka firmy Bio cukiernia, Eko Piekarnia Palunichka w Bielsku-Białej.
14. Bożena Panek - przedstawicielka firmy Hotel&Restauracja Wróblówka w Bielsku-Białej.
15. Bożena Pięta - właścicielka firmy kawiarnia Imbryk w Bielsku-Białej.
16. Monika Prusek - przedstawicielka firmy Piekarnia-Cukiernia Brzęczek sp. k. - filia w Bielsku-Białej.
17. Anetta Rusecka - przedstawicielka firmy FHU AQUA SYSTEM Grzegorz Nowiński (Restauracja Lunita) w Bielsku-Białej.
18. Joanna Stańczyk - przedstawicielka firmy Restauracja Casa di Fulvio - Maria Viola w Bielsku-Białej.
19. Fulvio Viola - przedstawiciel firmy Restauracja Casa di Fulvio - Maria Viola w Bielsku-Białej.
20. Sebastian Włoch - przedstawiciel firmy Ciachomania sp. z o.o. sp.K. w Bielsku-Białej.
21. Mieszko Wolak - przedstawiciel firmy RNB sp.z o.o. w Bielsku-Białej (hotel Na Błoniach).
22. Daniel Zawada - przedstawiciel firmy Piekarstwo-cukiernictwo Stanisław Piecuch w Bielsku-Białej.
23. Edyta Zwardoń - przedstawicielka firmy Cukiernia Ale Ciacho w Bielsku-Białej.
24. Finalista konkursu cukierniczego z okazji 70-lecia połączenia miast Bielska i Białej Słodkie połączenie w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych Tomasz Krawczyk.

JacK

Zwycięskie ciastko - dzieło Tomasza Krawczyka
Zwycięskie ciastko - dzieło Tomasza Krawczyka, fot. Paweł Sowa / Wydział Prasowy UMBB