Bistro, które powstało w bielskim Zespole Szkół im. Juliana Tuwima, kształcącym w zawodach hotelarskich i turystycznych, 12 czerwca oficjalnie rozpoczęło swoją działalność. Uczniowie Hotelarza serwują tam pyszną kawę i nie tylko.
Małe espresso z okazji otwarcia wypił w szkolnym bistrze prezydent Bielska-Białej Jarosław Klimaszewski.
- Gratuluję pomysłu i wykonania. Bistro jest kolejnym dowodem na to, że ta szkoła, której uczniowie regularnie odnoszą sukcesy w branżowych zawodach, ma ugruntowaną pozycję w kraju. To, co możemy dać naszej młodzieży, to podstawy dobrego wykształcenia. Po pandemii gastronomia wraca w swoje tryby - jest rynek i jest konkurencja. Zależy nam na tym, aby to nasza młodzież wygrywała tę konkurencję. Dzięki takim miejscom będzie to łatwiejsze - mówił podczas otwarcia prezydent.
Bistro to nowatorski i unikalny w skali kraju projekt edukacyjny; w jego powstanie zaangażowała się Rada Rodziców, nauczyciele, uczniowie oraz Urząd Miejski w Bielsku-Białej, który w znacznym stopniu sfinansował to przedsięwzięcie. Przeprowadzone w tej pracowni zajęcia pozwolą na uzyskanie doświadczenia i nabycie umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania pracy w zawodach, w których kształcą się uczniowie z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima.
- Projekt edukacyjny Bistro powstał z myślą o uczniach naszej szkoły. W przeciągu roku ok. 150 uczniów będzie realizowało tutaj tygodniowe straże. Będą zdobywać kompetencje i umiejętności, pracując na prawdziwym sprzęcie, w rzeczywistych warunkach, oraz uczyć się, jak budować właściwą atmosferę. Wyposażenie jest efektem wieloletniej współpracy z wieloma partnerami szkoły. Pozyskujemy najnowocześniejszy sprzęt, aby młodzież mogła się na nim uczyć - informował dyrektor szkoły Klaudiusz Knyps.
Nowo otwarta pracownia-bistro z pewnością podniesie jakość i atrakcyjność kształcenia w Hotelarzu. Unowocześnienie bazy dydaktycznej i dostosowanie warunków nauczania do rzeczywistych warunków pracy zwiększą kompetencje zawodowe uczniów.
Projekt pomyślany jest jako staż uczniowski. W trakcie tygodniowej praktyki pięciu uczniów z pięciu różnych klas będzie tworzyć załogę bistra, od środka poznając zasady działania takiego mikroprzedsiębiorstwa.
JacK