Na kawę do Hotelarza

Na zdjęciu stojący ludzie fot. Jacek Kachel Wydział Prasowy UM w BB

Bistro, które powstało w bielskim Zespole Szkół im. Juliana Tuwima, kształcącym w zawodach hotelarskich i turystycznych, 12 czerwca oficjalnie rozpoczęło swoją działalność. Uczniowie Hotelarza serwują tam pyszną kawę i nie tylko.

Małe espresso z okazji otwarcia wypił w szkolnym bistrze prezydent Bielska-Białej Jarosław Klimaszewski. 
- Gratuluję pomysłu i wykonania. Bistro jest kolejnym dowodem na to, że ta szkoła, której uczniowie regularnie odnoszą sukcesy w branżowych zawodach, ma ugruntowaną pozycję w kraju. To, co możemy dać naszej młodzieży, to podstawy dobrego wykształcenia. Po pandemii gastronomia wraca w swoje tryby - jest rynek i jest konkurencja. Zależy nam na tym, aby to nasza młodzież wygrywała tę konkurencję. Dzięki takim miejscom będzie to łatwiejsze - mówił podczas otwarcia prezydent. 

Bistro to nowatorski i unikalny w skali kraju projekt edukacyjny; w jego powstanie zaangażowała się Rada Rodziców, nauczyciele, uczniowie oraz Urząd Miejski w Bielsku-Białej, który w znacznym stopniu sfinansował to przedsięwzięcie. Przeprowadzone w tej pracowni zajęcia pozwolą na uzyskanie doświadczenia i nabycie umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania pracy w zawodach, w których kształcą się uczniowie z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima.

- Projekt edukacyjny Bistro powstał z myślą o uczniach naszej szkoły. W przeciągu roku ok. 150 uczniów będzie realizowało tutaj tygodniowe straże. Będą zdobywać kompetencje i umiejętności, pracując na prawdziwym sprzęcie, w rzeczywistych warunkach, oraz uczyć się, jak budować właściwą atmosferę. Wyposażenie jest efektem wieloletniej współpracy z wieloma partnerami szkoły. Pozyskujemy najnowocześniejszy sprzęt, aby młodzież mogła się na nim uczyć - informował dyrektor szkoły Klaudiusz Knyps.

Nowo otwarta pracownia-bistro z pewnością podniesie jakość i atrakcyjność kształcenia w Hotelarzu. Unowocześnienie bazy dydaktycznej i dostosowanie warunków nauczania do rzeczywistych warunków pracy zwiększą kompetencje zawodowe uczniów. 
Projekt pomyślany jest jako staż uczniowski. W trakcie tygodniowej praktyki pięciu uczniów z pięciu różnych klas będzie tworzyć załogę bistra, od środka poznając zasady działania takiego mikroprzedsiębiorstwa. 


JacK 

Na zdjęciu stojący ludzie

 

Na zdjęciu stojący ludzie

 

Na zdjęciu stojący ludzie

 

Na zdjęciu stojący ludzie

 

Na zdjęciu stojący ludzie

 

Na zdjęciu stojący ludzie