Europejskie smaki dziedzictwa

Neolityczni ludzie przygotowują pożywienie

Muzeum Historyczne w Bielsku-Białej kolejny raz bierze udział w Europejskich Dniach Dziedzictwa, tym razem odbywających się pod hasłem Smaki dziedzictwa. Bielscy muzealnicy przygotowali interesujący program. Wszystkie wykłady są bezpłatne i odbywają się w zamku Sułkowskich.

11 września, godz. 13.00–14.00 wykład pt. Rewolucja neolityczna: początki rolnictwa i hodowli w Europie Środkowowschodniej wygłosi Cezary Namirski.

12 września, godz. 11.00–12.00 zaplanowano wykład Kingi Kawczak pt. Smakowanie miasta – Bielsko-Biała w twórczości artystów.

19 września, godz. 13.00–14.30 wykład pt. W kuchni naszych przodków – zmiany diety społeczeństw środkowoeuropejskich od czasów prehistorycznych po czasy nowożytne wygłoszą Bożena i Bogusław Chorążowie

Na każdy z wykładów może wejść 30 osób (o ile nie ulegnie zmianie sytuacja epidemiczna), rezerwacja miejsc pod nr tel. 508358823 lub 338110425. Zapisy  na pierwszy i drugi wykład do 10 września, na trzeci - do 16 września do godz. 15.00.

Więcej pod linkami na stronie https://muzeum.bielsko.pl/pl/plan_wydarzen/wydarzenie/europejskie-dni-dziedzictwa-2021.

plakat Europejskich Dni Dziedzictwa