Erasmus Plus w Gastronomie

na zdjęciu cztery nauczycielki w projektu Erasmus Plus fot. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych

W bielskim Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych prowadzony jest Program Erasmus Plus – Mobilność Kadry Edukacji Szkolnej.

 
Program skierowany jest do osób chcących podnieść kwalifikacje zawodowe i poszerzyć kompetencje językowe. W jego ramach w lipcu i sierpniu br. nauczyciele Gastronoma wyjechali na pierwsze zagraniczne kursy - do Paryża i St. Julians na Malcie. Kursy zostały sfinansowany ze środków Komisji Europejskiej.

Zajęcia, prowadzone przez doświadczonych wykładowców, okazały się niezwykle ciekawe i motywujące. Nauczyciele mogli poprawić swoje kompetencje językowe, wzbogacić warsztat metodyczny, dokonać analizy i ewaluacji własnej praktyki pedagogicznej. Wartościowym doświadczeniem, które poszerzało horyzonty i wzbogacało kompetencje uczących, był udział w zajęciach na temat savoir-vivru w branży gastronomicznej. Kursy miały duży wpływ na rozwój osobisty i zawodowy nauczycieli i zmotywowały ich do dalszego rozwoju zawodowego. Zachęciły także do dzielenia się świeżo nabytą wiedzą z innymi nauczycielami i wykorzystaniu nowych metod w pracy z uczniami.

Program Erasmus Plus – Mobilność Kadry Edukacji Szkolnej będzie kontynuowany w ZSGiH w bieżącym roku szkolnym. Planowane są kolejne wyjazdy do Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i na Maltę.


oprac. JacK